Role Play nedir?

Logo
Role Play nedir?
  • 125661 Okuma
  • 0 Yorum

Role Play, birçok yeni nesil oyuncunun GTA 5 ile detayını öğrendiği, aslında seviye ve karakter geliştirme üzerine tasarlanan her oyunu kapsayan oyun alanı. Bunu biraz daha açmak gerekirse, küçük yaşlarda erkek çocuklarının kendilerini Asker, Polis veya bir çete lideri olarak düşündüğü halk arasında evcilik diye adlandırılan oyun türünü sanal platforma online ve offline şekilde yansıtılması. Role Play'in genel amacı, gerçek hayatta yapamadığınız hayalini kurduğunuz şeyleri sanal platforma aktarmaktır.

Role Play terimi kendi içerisinde Role Play tarzı oyun severler tarafından çeşitli sınıflara ayrılıyor, bunları tek tek açıklamak gerekirse.

Low RP : Giriş seviyesi olan, gerçekçiliğin %20-25'lere indiği role play türü. Gerçek bir Role Play oyuncusu olmadan önce kendinizi bu tarz oyun sunucularında geliştirebilirsiniz.

Medium RP : Medium RP oyunlar da Low RP oyunlar gibi giriş seviyesinde yer alır. Bir geçiş seviyesi olduğu düşünülürse burada insanlar genel olarak ya durmaya yada daha geniş çaplı oyunlara veya sunuculara geçmeyi planların. Kendi kendilerine, oyun veya sunucu içerisindeki eksiklikleri kendi Role Play'e bakış açıları eşliğinde sınıflandırır ve arkadaş çevrelerinde tartışırlar. Gerçekçilik payı oyundaki kişiler ve rol prensipleri ele alınarak %25 ile %50 arasında seyreder. Günümüzde en bilinen Medium RP sunucusu yayıncıların çoğunlukta olduğu VO-RP sunucusudur.

Hard RP : Medium RP sunucularda belli başlı başarıları göstermiş ve artık oyun veya sunucu içerisinde kendiliğinden gelişen olaylara aynı tepkilerle çözüm getiren veya sunucu konseptinden sıkılan belli bir seviyeye kadar Role Play bilgisini çıkarmış insanların tercih ettiği sunuculardır. Bu tarz sunuculara girişler, daha önce yer alınan sunuculara kıyasla üyelik al gir şeklinde değildir. Üyeliği alırken belli bir süreç, üyelik alındıktan sonra rol bilginizi test edecek bazı sorular bunları geçmeyi başarırsanız en zor kısma gelmiş oluyorsunuz. Oyun içerisindeki adaptasyon süreci. İşte tam olarak burada kendi kalitenizi ve hayal dünyanızı ortaya çıkartmanız ve bir nebze de olsa yapacağınız hamleleri detaylandırmanız gerekiyor. Bu tarz sunucularda gerçeklik evresi %75'lere kadar çıkabilir ve bu sanal platformda oyun mu oynuyoruz yoksa hayat mı yaşıyoruz lan? sorularını kendi kendinize sormanıza sebep olabilir.

Heavy RP : Herşeyin bittiği ve Türkiye'de sadece bir avuç insanın yaşatmaya çalıştığı bir rol seviyesidir. Yurdum insanı maalesef ki her şeyin kolayına kaçtığından Heavy ve Hard RP kavramları maalesef ki bitme noktasına geldi. 2007 yılından bu yana oynadığım Role Play tarzı oyunlar veya sunuculardan biriktirdiğim bilgi ve tecrübe günümüz sunucularında maalesef ki artık tam anlamıyla başarıya ulaşamıyor. Heavy RP sunucularında rol gerçekçiliği kişiden kişiye %90-95'lere kadar çıkabilirken %75 altına inen kişiler LOW RP gerekçesiyle sunuculardan uzaklaşıyor. Maalesef Heavy Rp sunucularında hatalara yer yok. O yüzden seviye süreçlerinde kendinizi olabildiğince iyi şekilde geliştirmeye bakın.

Seviye kısımlarını atladığımıza göre artık Role Play kavramının daha detaylarına inebiliriz. 

Her ne kadar yurt dışında bu kavram yeterince gelişmiş olsa da maalesef ülkemizdeki her ne olursa olsun başarı veya oyun dahil olsa yenilgiyi kabullenemediğimizden bu kültür bitme noktasına geldi. Günümüz oyunlarının baş belası hile maalesef Role Play sunucularında da yer alıyor. Benim gibi günün büyük bir çoğunluğunu bilgisayar başında oyun oynayarak geçiren insanların ortak kanısı, oyunlarda hile kullanan kişiler kendi ezikliklerini oyunda yok ediyor yönünde olduğudur. Role Play tarzı hilenin en anlamsız kaldığı oyunda bile yönlendirdiği karakterin vurulmaması, esir düşmemesi veya iflas etmemesi için birçok hile yöntemlerini uygulayan insanlar bu kültürü bitme noktasına getirdiler.

Role Play terimleri oyundan oyuna değişirken en temiz ve kusursuz kurallarını aşağıya sıralayacağım.

IC : In character anlamına gelir, yani oyun içi olarak nitelendirebiliriz.

OOC: Out of character 'in kısaltılmışıdır. Oyun dışı anlamına gelir.

MIX : Mixer teriminden türemiştir. IC ve OOC'yi karıştırmak anlamına gelir. Yani oynadığınız oyunda yönettiğiniz karakterin bilemeyeceği bir şeyi, OOC olarak yani oyun dışı şekilde öğrenip bunu karakterinize yansıtmak anlamına gelir. Rolün baş düşmanı durumlardan birisidir. Birçok sunucuda ban sebebidir.

Non-RP : Hatalı rolleri kapsar, mesela arabayla uçurumdan uçtunuz araç yola düz düştü ve devam ettiniz veya silahla vuruldunuz yaralı süreniz doldu ve hiçbir şey olmamış gibi silahı kapıp çatışmaya devam ettiniz. Bu kuraldan yaptırım alırsınız ve muhtemelen o sunucudan yasaklanırsınız.

Bu dört terim giriş seviyesi bir role play oyuncusunun en azından Low RP sunucularda kendini geliştirmesine olanak tanır. Daha farklı bir çok kurallar kısmı var fakat bunu tamamen başka bir başlıkta değerlendirmek istiyorum. Bu yüzden şimdilik bu 4 kural giriş seviyesi için yeterli olacaktır.

 Bu yazıyı tamamen okudunuz ve artık giriş seviyesinde rol yapmak için kendinizi hazır hissediyorsunuz. Ama bazı eksikler var. GTA 5'i bilgisayarım kaldırmıyor? Hangi oyunlar Role Play'e el verişli bilmiyorum? Bu paragraf da size ve sisteminize uygun oyunları önereceğim. Umarım Türkiye'de bitmekte olan Role Play kavramı platforma girecek yeni kanlar sayesinde canlanacak ve Türkiye'de hakettiği değere kavuşacaktır.

Günümüz yayıncılarının bir çoğu biz ultima döneminde rol yapıyorduk aslanım sen ne ayaksın diye ortalıkta dolaşıyor. Fakat atlanan bir şey var ki Ultima'da yapılan rol LOW RP olarak bile değerlendirelemez. Metin2 oynarken adınızı bir kız ismi yapıp dolandırdığınız insanları düşünürseniz bu da bir role play. Umarım demek istediğim anlaşılmıştır. Şimdi bazı oyunlar üzerinden önerilere geçelim.

GTA San Andreas'ın eklentisi olan SA-MP. Bu oyunda Gta San Andreas haritası üzerinde yer alarak text üzerinden role play yapabilirsiniz. Şuan kendine rolcüyüm diyen hemen herkes SA-MP'a burnunu sürttürmüştür. Düşük özellikli bilgisayarlarla bile bu oyunda yer alabilirsiniz ve evet, Heavy RP'ye kadar yer alan tüm seviyelerde sunucular barındıran tek oyun bu.

GTA 5 Fivem ve Rage MP eklentileri ile gerek text(yazılı) gerek voice(sesli) role play yapma imkanınız var. Fakat şunu unutmayın. Rolde en fazla keyif veren şey text tarzı sunuculardır. Voice RP Arma serisi ile role play alemine giriş yapmış olsa da text rolünün verdiği keyfi asla veremez.

Tüfek çıktı mertlik bozuldu diyorsanız Türk yapımı bir oyun olan Mount&Blade Warband'ın PW ve PK modlarını değerlendirebilirsiniz. Yine text temalı olsa da gerçekten istedikten sonra çok güzel bir role play evreninde yer alabilirsiniz. Bir çiftçi olarak başlar, bir saray soylusuna kadar yükselebilirsiniz hatta şansınız yanınızda olursa belki tüm diyarın kralı bile olabilirsiniz. ;)

Role Play kavramını kendi terimimizle harmanladık, senin terimlerinin üstüne bir şeyler kattık, önerdiğin oyunların sunucularına baktık uygun olanı bulduk eee şimdi? Diyen arkadaşlar için burası önem taşıyor.

X oyunun da Y sunucusuna giriş yaptınız muhtemelen giriş seviyesi bir sunucu olduğundan karakter bilgileri, karakter hikayesi, geniş terimler vs istemedi sizden sunucu. İşte burada hangi seviyeyi hedeflediğinizi belirleme zamanı. Her şeyden önce karakterinize düzgün bir isim, düzgün ve tutarlı bir hikaye belirleyin. Karakteriniz kapkaççı mı? Memur mu? Polis mi? İflas etmiş bir ailenin çocuğu mu? Bir bağımlı mı? Bir haydut mu? Buraları belirleyin. Asla kendi karakterinizi oyuna yansıtmaya çalışmayın. Eğer bunu yaparsanız bu sizi şizofrenmiş gibi gösterebilir veya gereksiz bir özgüveni gerçek hayatınıza yansıtabilir. Genelde Türkiye'de ki sunucular Amerika'da LA'de geçiyormuş gibi canlandırılır ve Türk isimleriyle giremezsiniz. Bu yüzden okuduğunuz bir kitaptaki karakteri canlandırabilirsiniz, izlediğiniz bir dizideki çaylak mafya üyesini canlandırabilirsiniz vs. Bu tamamen sizin bilginize kalmış bir durum. 

 Bu yazıyı burada sonlandırıyorum. gelecek olan ilgiye göre bir seri haline getirip ortalama 10 farklı içerik oluşturarak Role Play'e meraklı arkadaşlara bu konuda göstermek istiyorum. Şimdiden herkese teşekkürler.

yazar
Yamak

El Matador

Yoğun bilgisayar kullanıcısı, ikili diyalogları gelişmiş, ikna kabiliyeti yüksek

İstanbul'un en büyük ve iyi yazılım şirketleri ve firması, mobil uygulama, web tasarım, özel proje ve mobil yazılım şirketlerinden Digitexa Yazılım Şirketi, güçlü yazılımcı kadrosu ile yazılım firmaları arasında kurumsal ve güvenilir yere sahiptir.